Wedstrijden

Bridge is een erkende denksport, dus net als bij andere sporten zijn er ook bridgewedstrijden en toernooien. Er zijn verschillende soorten, zo zijn er bijvoorbeeld officiële toernooien alleen voor vrouwenparen of gemengde paren. Ook zijn er bridgetoernooien voor juniorenparen en seniorenparen. Minibridge wordt ook getoernooid. Verder zijn er ook open toernooien of drives / kroegentochten. Bridge kent ook twee wedstrijdvormen, Robberbridge en Wedstrijdbridge, deze zullen hieronder uitgelegd worden. Verder is bridge op de computer ook een optie in wedstrijdvorm.

Robberbridge

Dit is de oorspronkelijke manier van spelen en wordt zo goed als niet meer gespeeld. Om het moderne wedstrijdbridgen echter te kunnen begrijpen, is het goed om Robberbridge ook te kennen. Het verschil tussen Robberbridge en Wedstrijdbridge zit vooral in de manier van uitslagberekening. Wel zijn het beide echt bridgewedstrijden. Een spel Robberbridge is een wedstrijd van twee paren die tegen elkaar spelen. Het spel eindigt als een van deze twee paren twee games gescoord heeft.

Wedstrijdbridge

Bij wedstrijdbridge heb je de mogelijk om je resultaten te vergelijken, omdat steeds andere spelers met dezelfde kaarten spelen. De kaarten worden namelijk niet opnieuw geschud en gedeeld. Elke speler houdt zijn eigen kaarten bij zich en nadat een spel gespeeld is, worden de 4 stapeltjes van 13 in een kaarthouder gelegd en naar een andere tafel gebracht. Aan deze tafel zitten dus 4 andere spelers, deze spelers mogen niet weten hoe er eerder gespeeld is met de kaarten. De puntentelling is dan anders, er wordt gekeken naar de hoogste score uit een bepaald spel. Toeval is op die manier minder van belang, het gaat er vooral om dat je het probeert beter te doen dan andere spelers, maar met dezelfde kaarten. Ook moeten bij wedstrijdbridge de games wel in een keer uitgeboden worden.

Bridge op de computer

Bridgewedstrijden zijn niet er niet alleen in clubs en dergelijke. Ook kun je aan wedstrijden bridge op de computer deelnemen. Bridge op de computer is in sommige gevallen, net als het bridge leren spelen via het internet, een stuk praktischer dan normaal bridgen in clubs en dergelijke.